2013. március 20., szerda

A jó homeopata 10 ismérve


Többen írtak nekem, kértek tanácsot arra vonatkozóan, hogy személy szerint kihez forduljanak homeopátiás kezelésre. Ezekre a kérésekre azért nem szívesen válaszolok, mert a gyógyulás legalább annyira függ a pácienstől, mint a homeopátiás orvostól.

Szem előtt kell tartani, hogy a homeopátiás szakember szaktudásával és a jól megválasztott homeopátiás szerrel csak segíteni, támogatni tudja a gyógyulás folyamatát (ugyanúgy mint egy hagyományos orvos), mert maga a betegtől is legalább akkora mértékben függ a kezelés sikeres vagy sikertelen kimenetele.
Mégis, hogy valamilyen támpontot adjak, felsorolom a legfontosabb szempontokat arra vonatkozóan, hogy mik a jó homeopata ismérvei:

Először is megfelelő időt kell szánnia a probléma feltárására. Az első találkozás a homeopatával általában egy másfél órás esetfelvételt jelent.
A jó szakember csak bizonyos fokig irányítja a beszélgetést, lehetőséget ad, hogy a páciens önmaga világítsa meg a problémáját, teret hagyva saját felismeréseinek.
Így a homeopátiás beszélgetés, mint terápia is segítheti a beteg gyógyulását.
Ha a beteg a mondanivalóját befejezte, közösen áttekintik a hallottakat, a tüneteket és közösen megegyeznek abban, hogy a beteg pontosan mire kér homeopátiás segítséget. Mi a legfontosabb tünet vagy élethelyzet melyre megoldást vár.
A kikérdezés befejeztével a homeopata kirepertorizálja (tünetek alapján kiértékeli) az esetet, majd ennek alapján választja ki a megfelelő homeopátiás szert.
Ha több időre van szükség a megfelelő szer megtalálásához, egy későbbi időpontban személyesen, telefonon vagy e-mailben értesíti a beteget a kiválasztott szerről.
Alkati kezelésre csak egyetlen szert választ (akut esetben néha lehet több szert is egyszerre szedni).
A beteget pontosan tájékoztatja, hogyan kell a homeopátiás szert bevenni, hogyan kell adagolni és mikor kell ismét személyesen találkozniuk.
Tájékoztatást ad a homeopátiás kezelésben ritkán előforduló kezdeti rosszabbodásról, és arról, hogy ilyenkor mi a teendő, mit szabad és mit nem szabad tenni.
Felvilágosítást ad a homeopátiás szerek helyes tárolásáról, és azokról a dolgokról, melyek hatástalaníthatják a szer hatását.

Forrás: http://homeopatiaoldal.hu/homeopata/a-jo-homeopata-10-ismerve/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése